Tuesday, April 23, 2024
غير مصنف

FOOD PASS – berdznuli vaucheri / kuponi rata sheidzinot sakvebi produqti

Στον δρόμο για τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κάνει ένα «δώρο» με αρκετά, ωστόσο, «γκρίζα» σημεία για εκατομμύρια πολίτες. Έτσι, ανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής την καταβολή ενός μηνιαίου food pass, που θα φέρει το όνομα Market Pass, θα έχει ισχύ από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, και θα αφορά στην επιστροφή του 10% των αγορών από σούπερ μάρκετ και άλλα παρόμοια καταστήματα με ταβάνι τα 220 ευρώ αγορών (με προσαυξήσεις ανάλογα με τα τέκνα).

Archevnebisken mimaval gzaze, micotsakim tavis xalxs axali dapireba misca- saxelad “food pass” romelic praktikulad rom vtqvat iqneba vaucheri / kuponi, romlis meshveobit xalxs daericxeba fuli bankshi, rata sheidzinon produqti supermarketebshi. saubaria daaxloebit 5 tvis mandzilze, tveshi 20-30 euro

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, ωστόσο, έχουν μπερδέψει… αρκετά τον κόσμο σε σχέση με το Food Pass, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν τον χρήματα και τα ποσά, αλλά και το πώς και πού θα γίνει η αίτηση για το Market Pass.

Φαίνεται, ότι θα πάμε με αίτηση στο gov.gr αλά Fuel Pass, από την οποία θα προκύπτει μία ψηφιακή κάρτα με το ποσό, που θα εξαργυρώνεται στα καταστήματα. Ωστόσο, θα υπάρχει και η δυνατότητα για καταβολή χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, όμως με «πέναλτι».

Παρακάτω θα δούμε τον οδικό χάρτη για το Food Pass, με όσα στοιχεία γνωρίζουμε προς το παρόν.

Ποιους αφορά το Food Pass – Market Pass

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα λάβουν την κάρτα θα είναι περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

Πού θα εξαργυρώνεται το Market Pass

Η «ψηφιακή κάρτα» θα χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις τροφίμων:

 • σούπερ μάρκετ,
 • φούρνους,
 • κρεοπωλεία,
 • οπωροπωλεία,
 • ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία

θα καλύπτει τις αγορές όλων των ειδών από σουπερμάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων (όχι μόνο τρόφιμα).

Το ποσό που θα επιδοτείται – Πόσο θα ισχύει το μέτρο

Το όριο μηνιαίων αγορών που θα επιδοτείται θα είναι τα 220 ευρώ για ενα άτομο και θα προσαυξάνεται κατά 100 για κάθε επιπλέον μέλος της οικογενείας μέχρι το ανώτατο όριο των 1.000 ευρώ (αφορά πολύτεκνους).

Θα ισχύει από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες, έως τον Ιούλιο 2023.

Το ποσό θα δίνεται κάθε μήνα. Δηλαδή, το μονομελές νοικοκυριό θα έχει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο 2023 κάθε μήνα την κάρτα με 22 ευρώ επιδότηση.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το Market Pass

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται

 • έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό
 • 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Παραδείγματα για τα ποσά του Food Pass

Παρακάτω θα δείτε τα ποσά που δικαιούστε:

 • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Δύο τρόποι για να πάρετε τα χρήματα – Η μεγάλη παγίδα

Με βάση τις ανακοινώσεις δύο θα είναι οι τρόποι με τους οποίους θα λάβετε το food pass.

Το πρώτο θα είναι μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα, ακριβώς όπως το Fuel Pass. Απαραίτητο στοιχείο είναι να έχετε κινητό που διαθέτει την τεχνολογία NFC.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω λογαριασμού τραπέζης. Ωστόσο, εδώ κρύβεται και μία μεγάλη παγίδα. Καθώς, αν επιλέξει κάποιος να λάβει τα χρήματα στην τράπεζα, τότε θα λάβει το 80% της επιδότησης και αυτό ανά τρίμηνο.

Δηλαδή, θα λάβει το 80% των μηνιαίων 22 ευρώ και αυτό σε δύο δόσεις.

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις στο gov.gr

Παρακάτω η διαδικασία που φέρεται πως θα ακολουθηθεί. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα για όλα τα ΑΦΜ ή θα σπάσει ανά ημερομηνίες, όπως είχε γίνει για το επίδομα καυσίμων.

Όπως και στο Fuel Pass, θα πρέπει να μπείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ) και να επιλέξετε την ειδική κατηγορία που θα διαμορφωθεί.

Εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα στο fuel pass ζητούσε να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

 • Διεύθυνση email
 • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
 • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Για το Fuel Pass η πίστωση της ενίσχυσης στην άυλη ψηφιακή κάρτα γινόταν εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.tslis binadrobis nebartvis pailis protsesi 2023

Leave a comment